Yazarlar
Şükrü Bilgili
07 Haziran 2016 12:07:40
"Oruç ayı yoksulları düşünme ayıdır."

"Oruç ayı yoksulları düşünme ayıdır."


El-bakare sûresi'nin aşağıda belirtilen ayetlerinde:

"183. Ey îman edenler!. Oruç sizden evvelkilerin üzerine farz olduğu gibi sizin üzerinize de farz olmuştur. Ta ki sakınabilesiniz."

....

"185. Ramazan ayı, o, öyle bir aydır ki, o ayda insanlara doğru yolu gösteren ve açık âyetleri içine alıp hak ile bâtılın arasını ayıran Kur'ân'ı Kerîm nâzil olmuştur. İmdi sizden ramazan ayında hazır bulunan, o ayın orucunu tutsun. Ve kim hasta veya sefer halinde bulunursa, diğer günlerde o miktar oruç tutsun. Allah Teâlâ sizin için kolaylık ister, sizin için güçlük istemez. Umulur ki oruç adedini ikmal edersiniz. Ve size hidâyet buyurmuş olduğundan dolayı Allah'a tekbirde bulunursunuz ve şükredersiniz."[1] diyor.

Bu ayetler ışığı altında bir Ramazan ayına da başlamış bulunuyoruz. Yüce Yaradan, hepimizin bu mübarek günlerde tutacağı oruçları yüce katında kabul etsin. Bu sayılı günlerde, Ramazan ayının yüzü suyu hürmetine açların yüzleri gülsün; akan gözyaşları silinsin; çıplak fakirler giydirilsin; yetim ve gurabanın kursaklarına bir sıcak tas çorba düşsün; gönülleri hoş tutulsun;"Hak ile bâtılın arasını ayıran Kur'ân'ı Kerîm'in nâzil olduğu" bu güzel ayda yetimler, yoksullar, fukaralar ve kimsesizler, yolda kalmışlar, ilim tahsili yapan gençler unutulmasın.

Çünkü bu ay yardımların kabul edildiği bir aydır.

Çünkü bu ay bir şükür ayıdır...

Çünkü bu ay bir sabır ayıdır.

Çünkü bu ay yoksulları düşünme ayıdır.

Çünkü bu ay on bir ayın sultanı olan Ramazan ayıdır.

Gönül perdelerimizin ve para keselerimizin ağızlarını imkanlarımızın ölçüsünde açalım;çevremizdeki yoksulları doyuralım...

Yıllar önce  Ramazana yakın bir günde,Belediye Başkanımız Sayın Fuat İstanbullu Beyi telefonla aradım. Biraz hoşbeşten sonra "İşler nasıl? Şu anda ne ile meşgulsün?" dedim. Beni çok mutlu eden bir cevap verdi.

"Şükrü şu anda aş evi ile ilgileniyorum. Biliyorsun önümüz ramazan."

"Aaa!.. buna çok sevindim. Çok güzel bir hayır işliyorsun. Allah yardımcın olsun"

"Tertip insanlara hizmet en güzel hizmet. Bizlerde elimizden geldiği kadar Alaca'mızın insanlarına en güzellerini yapmaya çalışıyoruz?

"Fuatçığım bu aş evinden kaç insan sebepleniyor"

"Şükrü her yıl ramazan boyunca dört bin ile beş bin insana yemek veriyoruz" dediğinde inanın şaşırdım. Yirmi yıldır ilçemizin dışında yaşadığımdan ilçemizde bu kadar fakir olduğunu bilmiyordum.

İlçemizin nüfusu yirmi iki bin. Beş bin insan yani ilçe nüfusunun beşte biri aş evinden ramazan ayı boyunca orucunu açıyor. Aslında hem sevinilecek hem de üzülecek bir durum. Gönül isterdi ki ilçemizde bir tane bile insan bu "aş evinden" yemek almasın; herkes kendi yağı ile kavrulsun, kendi emeği ile kazandığı helal parasıyla iftarını açabilsin.

Ne yazık ki Türkiye'mizde olduğu gibi ilçemizde de büyük bir işsizlik var.
 
Ne mutlu ki ilçemizde dört bin ile beş bin insanımızı doyuran hayır sever zenginlerimiz var. Aş evimize yardım eden hayır sever insanlarımızı kutluyor, hayırlarının Allah katında kabulü içinden gönülden dua ediyorum.

İnsanlığın önderi sevgili peygamberimiz "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" diyor.

Bu güzel ayda fakirleri doyuralım;onları hiç olmazsa bir ay da olsa hatırlayalım ve gönüllerini alalım.

Çünkü "Oruç ayı yoksulları düşünme ayıdır."

Şükrü BİLGİLİ



[1] "Mürşit, Kur'an- Kerim Tefsir Hadis İslam İlmihali " Turan yazılım Cd'den.

Whatsapp'ta Paylaş
Yorumlar
Oruç ayı yoksulları düşünme ayıdır.
mustafa semih arıcı21 Mayis 2018 : 21:33:19  
Güzel ve anlamlı bir yazı..