“NASRETTÝN HOCANIN CANI YANINCA EÞEÐÝ GEÇER!..”
(Trabzonlu Mýstýk ile Çorumlu Þükrüþ’ün caný yanýnca acaba neyi geçerler!)
“Eþeðin caný yanýnca atý geçer “ diye bir atasözümüz var. Bu güzel söz bize þunu anlatmaktadýr:
“Herhangi bir durumdan ötürü caný yanýp acý çekmiþ olan kimse, ayný durumla bir daha karþýlaþmamak için kendisinden beklenilenin üstünde bir çaba gösterir. Öyle ki altýndan kalkamaz sanýlan iþleri bile baþarýr, çok iyi sonuçlara ulaþýr.”
Bu kadar derin anlamlý atasözü ben bugüne kadar duymadým desem hemen Trabzonlu Mýstýk “Çorumlu Þükrüþ, ne kadar da cahil kalmýþsýn. Çok ayýp,” dediðini, kahkaha ile güldüðünü hatta kaçýrdýðýný adým gibi biliyorum.
Bu sözü paylaþtýðýmda Orhan Yeðen Alacalý Arkadaþým “ Niþadýr çalarsa Nasreddin hocada eþeði geçer. Buda bir hikaye sana anlatýrým” diye yazdý. Ben de “özelden yaz da deðerlendirelim” dedim. Saðolsun yazdý. Ben de düzeltmeleri yaptým.
Bakalým beðenecek misiniz? Okurken Nasrettin Hoca yerine Trabzonlu Mýstýk’ý veya Çorumlu Þükrüþ’ü koyarak okuyabilirsiniz. Bana sorarsanýz Trabzonlu Mýstýk olarak tahayyül edin... Beni de tahayyül ederseniz hiç kýrýlmam, gücenmem .Takdir sizin.
“Nasreddin Hoca, bir gün köyün birinde kap kacak kalaylýyormuþ. Köylünün biri kalayý beðenmemiþ. Aralarýnda tartýþma çýkmýþ. Olay yerine gelen köylüler de hocayý haksýz bulmuþlar, arkadaþlarýndan yana tavýr koyup “ Hoca, pýlýný pýrtýný topla köyümüzden git. Yoksa sana ÝYÝ bir sopa atarýz, “ demiþler.
Hoca bakmýþ ki durum kötü; elindeki kalayý býrakmýþ, palas pandýras malzemeleri eþeðe yüklemiþ. Eþeðin sýrtýndaki palanýn ipini kuyruðunun altýndan geçirirken, niþadýrlý (kalay yaparken kullanýlan beyaz amonyak tuz) elleri eþeðin kýçýna deðmiþ.
Niþadýr, deriyi tahriþ edici yakýcý bir tuz olduðundan eþek huysuzlaþmýþ, saða sola çifte atmýþ. Neyse Hoca zor zahmet eþeðe biner, yola çýkar. Eþek de dört nala fiþek gibi koþmaya baþlar.
Hoca, yahu bunda bir iþ var desede bir anlam veremez. Daha sonra aklýna eline bulaþmýþ niþadýr gelir. “Acaba bundan mý oluyor” diye düþünür. Eþeði zor durdurur ve aþaðýya iner. Elini kýçýna sürer. Hoca niþadýrýn yangýsýndan yerinde duramaz ve baþlar koþmaya. Tabiki eþekte koþar. Nihayetinde hoca eþeði geçer. ”
Hikayede burda biter.
Bu tür hikayeleri rahmeti Erdoðan ÝLGAZ hocam çok anlatýrdý. Nur içinde yatsýn.