sukrubilgili - MAKALELER-ANILARIM
OMAÇ VE BEŞTAŞ
OMAÇ!..VE BEŞTAŞ!
Hanım, bu sabah kahvaltısına omaç yaptı. Çocukluk günlerimi hatırladım. Anacığım, sıgırları gütmeye (otlatmaya) götüreceğimde çantamıza bu yemeği yapar koyardı. Öğlenin sıcağında su kenarında (Kanlıbent’te veya Veli Çayırı’nda) )hayvanlar dinlenirken bizler de yemeklerimizi  çıkarır büyük bir zevkle yerdik. 
Bu sabahta omaçı yerken o günlere daldım gitti...
Bir de “beştaş” oynarken, karşımızdaki arkadaş dört taşı avucuna alır kapatırdı. Ben de elimdeki taşı havaya atar, taş düşene kadar da onun elinin üstünü diderdim ve  ağzımdan da şu tekerleme dökülürdü:
“Pide pide, 
Etini yiyem dide dide.
Tandır elek tandır saç.
Çıkar şurdan bir omaç.”
Taş yere düşmeden arkadaşın elini ditmişsem yani dokunmuşsam avucunu açar, bir taşı bana verirdi. Dört taşıda bu şekilde başarılı bir şekilde alırsam  “beştaş” oyununa ben devam ederdim. Eğer havaya attığım taşı yere düşürürsem oyuna arkadaş başlardı.
Bu tekerlemede bahsi geçen “omaç” bu sabah kahvaltısında yediğim “omaç”tı herhalde!...
İşte lezzetli fakir yemeğin tarifi;
Omaç Tarifi (Kahvaltılık)'ın Malzemeleri
2 yumurta
Yarım yufka ekmek
2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ
Omaç Tarifi (Kahvaltılık)'ın Yapılışı
Merhabalar 😍😍
Bugün sizlerle yöresel olan bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Çok lezzetli oluyor. Benim en sevdiğim kahvaltımdır. 😋😋😋
Öncelikle yufka ekmeğimizi ellerimizle parçalara bölelim. Tereyağını eritelim köpürünce çırpılmış iki yumurtayı dökelim ve yarı pişik haline geldiğinde yufka ekmekleri koyalım, güzelce karıştıralım, yumurtaları ezmeden. Biraz ocakta karıştırarak tereyağın bütün yufka ekmeklere karışmasını sağlayalım. Ocağın altını kapatalım ve sıcak olarak yufka ekmeğimizle beraber yiyelim. 😋😋😋
Whatsapp'ta Paylaş