sukrubilgili - CUMA YAZILARIM
HZ. LUKMAN VE OÐLUN’A ÖÐÜTLER

HZ. LUKMAN VE OÐLUNA ÖÐÜTLER

Lukman Süresi;

12- And olsun ki Biz Allah’a þükretsin diye Lukman ‘a hikmet verdik. Kim þükrederse ancak kendisi için þükretmiþ olur. Kim de küfrederse muhakkak ki Allah Gani’dir, Hamid’dir.”

Kur’aný Kerim’in onun diliyle tevhit ve ahiret konusunu anlattýðý HZ. Lukman hakkýnda deðiþik rivayetler vardýr. Bir kýsmý onun peygamber olduðunu söylerken , bir kýsmý da peygamberlikten öte salih bir kul olduðunu söylemektedir- ki çoðunluk bu ikinci görüþü benimser- anlatýlanlara göre  o Habeþli bir köle imiþ. 

Yine bir rivayete göre Ýsrailoðullarý arasýnda hükmeden bir kadý imiþ. Lukman ismini taþýyan zat bu rivayetlerden hangisi olursa olsun Kur’aný Kerim, onun Allah’ýn kendisine hikmet verdiði bir kiþi olduðunu belirtiyor. Hikmet’in muktezasý ise Allah’a þükürdür; “ And olsun ki? biz Allah’a þükret diye Lukman ‘a hizmet verdik.” 

Bu tevciat ile Kur’aný Kerim zýmnen kýssasýný anlattýðý ve sözünü naklettiði bu seçkin hakim zata uyarak Allah’a þükrün lüzumunu belirtmektedir. 

Bu zýmni tevciatýn yaný sýra bir baþka tevciat daha yer almaktadýr. Þöyle ki Allah’a þükür, yýðýlan bir hazine mesabesindedir. Þükredenin Þükrü Allah’a deðil kendisine fayda saðlar. Çünkü Allah ondan müstaðnidir. Bizatihi hamde kayýktýr. Ýsterse yaratýklarýndan hiç birisi O’na hamd etmesin O, kendiliðinden hamd edilmesi gereken zattýr: “ Kim þükrederse ancak kendisi için þükretmiþ olur. Kim de küfrederse muhakkak ki Allah Alim’dir, Hamid’dir...”

Öyle ise bu hikmete karþý çýkan ve kendisi için böyle bir hazine yýðmayan kiþiden daha ahmak kim olabilir?...

.......

Ve ardýndan Hz. Lukman’ýn oðluna öðüt vererek belirttiði  tevhit konusu geliyor:

13-Hani Lukman oðluna öðüt vererek demiþti ki: “Oðulcuðum, Allah’a þirk koþma, doðrusu þirk büyük bir zulümdür.”

14-Biz ana ve babasýna iyi davranmasýný  tavsiye ettik. Annesi onu güçsüzlüðünden güçsüzlüðe uðrayarak karnýnda taþýmýþtý. Sütten ayrýlmasý da iki yýl sürmüþtür. Bana ve ana-babana þükret. Dönüþ ancak banadýr.

15-Þayet onlar seni körükörüne   bana þirk koþman için zorlarlarsa onlara itaat etme. Ve dünya iþlerinde onlarla iyi geçin. Bana dönenlerin yoluna uy. Sonra dönüþünüz yine banadýr. O zaman ben size yaptýklarýnýzý bildiririm.

16-“ Oðulcuðum, iþlediðin þey bir hardal tanesi kadar da olsa bir kayanýn içinde veya göklerde , yahut yerin derinliklerinde de bulunsa Allah onu getirir. Muhakkak ki Allah Latif’dir, Habir’dir.”

17-“ Oðulcuðum, namaz kýl, iyiliði emret, kötülüðü önle. Baþýna gelene sabret. Doðrusu bunlar azmedilmeye  deðer þeylerdir.” 

18-Ýnsanlarý küçümseyip yüz çevirme, yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Allah kendini beðenip böbürleneni þüphesiz ki hiç sevmez.

19-Yürüyüþünde tabii ol, sesini kýs . Þüphesiz ki seslerin en çirkini eþeklerin sesidir.”

Kaynak: Prof. Seyyid Kutup, Fîzýlâl-Îl- Kurân , Hikmet Yayýnlarý, Ýstanbul, 1986, 11. Cild. S:452-469

Whatsapp'ta Paylaþ