GÖK YARILDIĞI GÜN
Furkan Süresi :
“25- Ve o gün gök beyaz bulutlar halinde parçalanacak, melekler bölük bölük inecektir.
26-O gün gerçek hükümdarlık Rahman’ındır. İnkarcılar için yaman bir gündür.”
Gerek bu ayet, gerekse Kur’an’da varit olan buna benzer bir çok ayetler o gün meydana gelecek kozmolojik hadiseyi anlatmaktadır. Hepsi de o gün görülen kainatın bölümlerini birbirine bağlayan, yıldızları ve gök cisimlerini birbirine rabteden mükemmel kainat nizamının dağılıp bozulacağına işaret etmektedir.
Kainatın biçimi, durumu ve cisimler arası münasebetler hususunda meydana gelecek bir değişikliğin, kainatın sonu olacağını ifade etmektedirler. Bu değişiklik, sadece yeryüzü ile ilgili değil gökcisimleri yıldızlar ve gezegenlerle ilgilidir. Bu değişim tezahürlerini değişik sürelerde varit olduğu şekilde gözler önüne sermekte bir beis yoktur:
“Güneş dürülüp ışığı kalmadığı zaman, yıldızlar düşüp söndüğü zaman , doğurması yaklaşmış develer başıboş bırakıldığı zaman, yabani hayvanlar bir araya toplandığı zaman, denizler kaynaştırıldığı zaman.” (1)
“Gök yarıldığı zaman, yıldızlar dağıldığı zaman, denizler kaynaştığı zaman, kabirlerin içi dışarı çıktığı zaman. ” (2)
“Gök yarılıp Rabbine boyun eğdiği zaman - Ki gök boyun eğecektir- Yer düzeltilip içinde olanları dışarı atarak boşaldığı zaman ve yer Rabbine boyun eğdiği zaman- ki yer boyun eğecektir-“ (3.)
“ Gök yarılıp ta gül gibi kızardığını, yağ gibi eridiği zaman halimiz nice olur.” (4.)
“Yer sarsıldıkça sarsıldığı, dağlar ufalandıkça ufalanıp ta toz duman haline geldiği zaman.” (5.)
“ Sura bir üfürüş üfürüldü, yer ve dağlar kaldırılıp bir vuruşla bir birine çarptırıldığı zaman ilk o gün olacak olur, kıyamet kopar. Gök parçalanır ve o gün bitkin bir hale gelir.” (6.)
“ Gök o gün erimiş maden gibi olur. Dağlarda atılmış pamuğa döner."(7)
“Yer dehşetle sarsıldıkça sarsıldığı, yeryüzü ağırlıklarını dışarıya çıkardığı ve insanın buna ne oluyor dediği zaman.” (8.)
“O gün insanlar ateş etrafında çırpınıp dökülen pervaneye dönecekler. Dağlar atılmış renkli yüne benzeyecekler.” (9.)
“ Göğün, insanları bürüyecek ve gözle görülecek bir duman çıkaracağı günü gözetle. Bu can yakan azaptır.” (10.)
“ Kıyamet koptuğu gün yeryüzü ve dağlar sarsılır, dağlar yumuşak kum yığını haline gelir.” (11.)
“ Gözün kamaştığı, ayın tutulduğu güneş ve ayın bir araya getirildiği zaman.” (12.)
“Yıldızların ışığı giderildiği zaman gök yarıldığı zaman , dağlar pamuk gibi atıldığı zaman .” (13.)
“Sana dağları sorarlar, De ki : “ Rabbim onları ufalayıp savuracak, yerlerini düz kuru bir toprak haline getirecek. Orada ne çukur ne bir tümsek göreceksin.” (14.)
“Dağları yerinde dönmüş sanırsın, oysa onlar bulutlar gibi geçerler. Bu her şeyi sağlam tutan Allah’ın işidir.” (15.)
“Bir gün dağları yürütürüz, yeri dümdüz görürsün. Hiçbirini bırakmaksızın onları toplarız.” (16.)
“Göğü kitap dürer gibi dürdüğümüz zaman yaratmaya ilk başladığımız gibi katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar varedeceğiz.” (17.)
Bütün bu ayetler bildiriyor ki içinde yaşadığımız dünyanın sonu çok korkunç olacaktır. Yeryüzü sarsılacak ve oynayacak, dağlar pamuk gibi atılacak ve denizler coşup her tarafı kaplayacaktır. Bu coşkunluk ya yeryüzünün sarsıntısından ileri gelecek veya atomlarının istihaleye uğrayarak ateş haline dönüşmesinden. Yıldızlar sönecek ve parlaklığını kaybedecek, gök yarılacak ve ikiye bölünecek , gök cisimleri paralanıp ufalacak, ölçüler ve mesafeler dengesini yitirecek, güneş ve ay birleşecek ve gökyüzü bir yandan duman haline gelecek, bir yandan da kıpkızıl bir alev kesilecektir....Ve daha akıl almaz dehşette korkunç kainat hadiseleri vuku bulacaktır.
Bu sürede- Furkan- yüce Allah müşrikleri göğün yarılıp bulutlarla kaplayacağı o gün ile korkutuyor. Bulutlarla kaplamanın sebebi o korkunç patlamalardan meydana gelen buharların üst üste yığılması olabilir. O gün kafirlerin istedikleri gibi melekler yeryüzüne inerler, ancak bu iniş peygamberi tastik etmek için değil Rablerinin emriyle gelen azabı yönetmek içindir. “ Ve o gün kafirler için çok sıkıntılı bir gün olacaktır.” Her yanı dehşet saracak , azap akacaktır.
Kaynak: Prof. Seyyid Kutup, Fîzılâl-Îl- Kurân , Hikmet Yayınları, İstanbul, 1986, 10. Cild. S: 521-523
(1.) Tekbir: 1-6.
(2.) İnfitat : 1-5.
(3.) İnşikak: 1-5.
(4.) Rahman: 37.
(5.) Vakıa : 4.
(6.) Hakkı: 13-16.
(7.) Maric: 8-9.
(8.) Zilzal: 1-3
(9.) Karia: 4-5
(10.) Duhsn: 10.
(11.) Müzemmil: 14.
(12.) Kıyame: 7-9.
(13.) Mürselat: 8-10.
(14.) Ta-Ha: 105.
(15.) Nemil: 88.
(16.) Kehf: 47.
(17.) Enbiya: 104.