Dostlarım, biraz önce Yasin Süresinin 12. Ayetinin mealini ve tefsirini okudum.
Bakın bu ayette Rabbimiz bizlere hangi ilahi mesajı veriyor.Okuyalım:
"Şüphesiz ölüleri diriltecek biziz.Onların gelecek için yaptıkları her izi de yazmaktayız. Zaten biz her şeyi apaçık ana kitaba kaydetmişiz. "
Tefsirinde de (özet olarak ) şöyle diyor:
Bir taraftan kişinin yapıp ettiklerinin kayda geçirildiginin, diğer taraftan da olup bitecek herşeyin zaten Allah Teala' nin ezeli ilminde malum olduğunun belirtilmesine şöyle bir anlam çıkarılabilir:
"Insanın bütün eylemlerinin kayda geçirilmesinden yüce Allah' in ihtiyacı yoktur; bu, insanın bu bilgiyi her zaman göz önünde bulundurup dünya hayatında ki varlığını anlamlandirabilmesi ve her adımını varlık sebebine uygun bir bilinç içinde atması içindir"
Biran öz eleştiri yapalım kendi kendimize. Kaçımız her adımınızı atarken bu bilinç içinde atıyoruz?
"Diğer yandan da kişinin öbür dünyada karşısına çıkacak amel defterinin ölümle kapanmadığı, yararlı bir bilgiyi öğretme veya kaleme alma, bir imkanını vakfedif kalıcı hayır yapma, insanların faydalanacakları hizmet binası, cami, misafirhane, köprü v.b iyi eserler bırakmanın yahut bazı zalim yöneticilerin yaptığı gibi insanların eziyet çekmesine, zarara girmesine veya Allah yolundan sapmasına sebep olacak usuller ihdas etmek suretiyle geride kötü izler bırakmanın- bu iz ve eserler varlığını koruduğu sürece- insanın sorumluluk hanesine olumlu olumsuz puanlar halinde kaydedilir."
Tekrar sizleri düşünmeye davet ediyorum ve soruyorum : " Bu dünyada yaptıklarımızdan dolayı öbür dünyada olumlu mu olumsuz mu puan alacağız? "
Herkes kendini bir sigaya çeksin bakalım. ..
Hz.Peygamberin şu mealdeki hadisi insanların yararı devam ettiği sürece sevabi da yenilenen hayır faaliyetlerine yoğun biçimde yönelmelerinde ve özellikle vakıf kurumunun gelişmesinde çok etkili olmuştur: "Insan öldükten sonra amel (defteri) kapanır;yalnız şu üç şeyin sevabı devam eder: Sadak-i cariye, yararı sürekli olan ilim ve ölenin ardından devamlı dua eden hayırlı evlat. "
Evet bu üç şeyden hangisi bizlerde var?
Nitekim Peygamber efendimiz şu hadisinde başkalarını etkileyecek çığır açmanın iki şeklinide ayrı ayrı ifade etmiştir:
"Kim iyi bir uygulamaya öncülük ederse, kendisine hem o davranışın hem de kıyamete kadar onu örnek alan kimselerin sevabı verilir. Yine kim kötü bir uygulamaya öncülük ederse, kendisine hem o davranışın hem de kıyamete kadar onu örnek alan kimselerin günahı yüklenir. "
Rabbim cümlemize kıyamete kadar amel defterimize sevap yazdıracak hayırlı işlere öncülük yapmayı nasip etsin.
AMIN.....
Kaynak: Diyanet Işleri Başkanlığı Yayınları.Kur`an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir IV.Sayfa:475-479