sukrubilgili - KIZIL GÖZYAŞLARI
15-Kara Hacı'nın Gümüş Kemeri-3

KIZIL GÖZYAŞLARI-15

KARA HACI'NIN GÜMÜŞ KEMERİ

 

Osman Çavuş, Kara Hacı'nın avlusuna girdiğinde Firdevs Hanım ahırdan bir helke süt ile çıktı. Firdevs Hanım, Çavuş'un aniden avluda attan indiğini gördüğünde şaşırdı, başını öne eğerek doğru eve girdi. Kara Hacı ocak başında kahvesini içiyordu. Hanımının telaşla içeri girmesine bir anlam veremedi. 

Kara Hacı:

-Karıcığım ne var? Avluda bir at sesi işittim. Gelen kim? dedi. 

Firdevs Hanım biraz korku birazda heyecandan kelimeleri kekeleyerek:

-Mustafa Kartbabay'ın oğlu Osman Çavuş, dışarı çık ta bak. Bu adam hayra gelmez, dedi.

Osman Çavuş, Kara Hacı'nın köyünden Mustafa Kartbabay'ın oğlu idi. Sungurlu civarındaki asayişin sağlanması Zabit Çavuşu Osman'dan soruluyordu. Zaman zaman annesini babasını ziyaret için köye geldiği oluyordu. Bazen de asker kaçaklarını veya eşkıyaları kovalarken yolu bu taraflardan geçerse köyünü ziyaret ediyordu. Kara Hacı Yemen'den geldikten sonra bir kaç kere kendisiyle görüşmüştü.

Kara Hacı yerinden kalktı, kapıya doğru yürüdü. Tam kapının ağzında Osman Çavuş'la yüz yüze geldiler. Kapıdan geri çekilerek:

-Buyur Çavuşum. Yel mi attı sel mi attı. Kaynanan seni seviyormuş. Ben de kahve cezvesini biraz önce köze koydum. Birlikte kahve içelim. Hele içeri gir. Hayırlı haberini duyduk. Nişanlanmışsın. Yakında da toy yapacakmışsın. Hayırlı olsun. Yoksa onu mu haber vermeye geldin, dedi.

Osman Çavuş:

-Toy yapacağız. Günü belli değil. En kısa zamanda olacak. Yalnız ben hayırlı bir iş için geldim. Korkma, dedi. 

Her ne kadar Osman Çavuş "Hayırlı bir iş için geldim. Korkma" dediyse de Kara Hacı'nın beti benzi atmış, yüzü sararmıştı. Bozuntuya vermeden:

-Buyur ayakta kaldın. Şöyle ocağın yanındaki mindere otur bakalım, dedi, Osman Çavuş'a minderi uzattı. Ocakta meşe odunlarının çıtır çıtır sesleri geliyordu.

Firdevs Hanım, eşinin köze koyduğu cezbeden iki kahve yapıp birini Osman Çavuş'a birini de kocası Kara Hacı'ya verdi. Kahveler içilirken Osman Çavuş sigara tabağını çıkararak:

-Birer de sigara tellendirelim, dedi. 

Bir türlü konuya giremiyordu. Kara Hacı Osman Çavuş'un sustuğunu, konuşmadığını görünce bir sıkıntısı olduğunu anladı. Kafasını kaldırıp, baştan aşağıya tepeden tırnağa Çavuş'u çaktırmadan süzdü. Kalbinden "Acaba Çavuş Kardeşlerimi tutuklamak için mi geldi. Benden onların yerini mi soracak " diye düşündü. Bunu anlamak için:

-Yahu Osman Çavuş köyümüzde kız mı bulamadın da ta Çorum gibi yerden aldın, dedi. Osman Çavuş konunun açıldığına sevinmişti.

-Hacı Kardaş bir güzele vurulduk ki sorma. Onu görür görmez gözüm hiç bir şeyi görmedi. Babama da anama da ille de bu kız olacak dedim. Sağ olsunlar beni kırmadılar. Benim işimi yaptılar. Yalnız benim bir sıkıntım var. Nişanlım benden bir "Gümüş Kemer" istedi. Çorum toprağını altını üstüne getirdim, çevre illere haber saldım, istediğim güzel "Gümüş Kemer"i bulamadım. Duyduğuma göre senin elinde bir tane varmış. Onu bana satar mısın? İstediğin fiyatı vereceğim, dedi.
Kara Hacı, Çavuş'un ne için geldiğini öğrenmiş, asker kaçağı kardeşlerini aramadığından emin olmuş ve rahatlamıştı. 

Arkası onlara dönük ve akşam yemeği için göbete (Kırım Tatarlarının meşhur bir hamur yemeği) yapan Firdevs Hatun bu konuşulanları duymuştu. Kocasının nasıl bir tavır alacağını merak ediyordu. "Gümüş Kemer" onun değildi, o Firdevs'in mehiri idi. Kocası onu büyük bir paraya satacak mıydı? İçinden "Benim herif eğer beni seviyor ise bunu satmaz. Beni sevmiyor ise paraya aldanır satar." dedi.

Kara Hacı'nın yüreğinden vurmuştu Osman Çavuş'un teklifi. Tüccar olduğundan parayı çok seviyordu. Sonra Çavuş'un vereceği parayla da daha çok öteberi alır daha fazla kazanırdı. Ama o zaman da karısı Firdevs razı olacak mıydı?

Biraz önce konuştuklarından dolayı Karısı Firdevs'i üzmüştü. Birde "Gümüş Kemer"i satıyorum dese eşinin daha çok üzüleceğini düşündü. Bu kemeri ona gerdek gecesinde mehir olarak kendisi hediye etmişti. Bin bir çile ile ta Halep'ten getirdiği ve eşi Firdevs Hanıma düğün hediyesi olarak verdiği "Gümüş Kemer"i versem mi vermesem mi diye düşünmeye başladı.

İki arada bir derede kalmış, ne diyeceğini bilemiyordu.

Kocasından bir ses çıkmadığını gören Firdevs Hanım kahve fincanlarını almak için kocasının önüne geldi ve yere eğildi. Yerden fincanı aldı. Kafasını yerden kaldırırken gözleri ile Hacı'nın gözlerine baktı, "Gümüş Kemer"i satma der gibi işaret etti. Kara Hacı karısından gümüş kemeri satma işaretini alınca:

-Osman çavuş, senin isteğini yerine getirmek benim için bir şereftir. Yalnız bu "Gümüş Kemer"i eşime mehir olarak bağışladım. Onunda herhalde hiç satmaya niyeti yok. Bu yüzden kusurumuza bakma. Sen birçok yerleri geziyorsun. "Gümüş Kemer"i bulabilirsin. Eğer gümüş yüzük, küpe bilezik istersen çok var. İstediğini al, dedi.

Osman Çavuş'un umutları sönmüştü. Kara Hacı'nın getirdiği gümüşlerden bir kaç parça aldı, koynuna koydu. "Allahısmarladık " dedi ve  Kara Hacı'nın evinden ayrıldı. Kara Hacı, Bayram Çeşme'ye kadar Çavuş'a eşlik etti.

Firdevs Hanım, eşinin "Gümüş Kemer"i Osman Çavuş'a satmadığına sevinmişti. Kara Hacı'ya karşı sevgisi ise bir kat daha artmıştı. Osman Çavuş'u savuşturduktan sonra evine dönen eşini kapının eşiğinde karşıladı. Büyük bir sevgi ile kocasını kucakladı... Kara yüzünden öptü. Öptü... Öptü... Evlendikleri günden beri ilk defa eşini kendine daha yakın hissetti...

NOT:Hikayede konu edilen "Gümüş Kemeri" Halamdan, babam köprü yapıldığında satın almış ve anneme hediye etmiş. 1984 yılında paraya ihtiyacımız olduğundan dolayı düğünüm için bu gümüş kemer maalesef  elli bin Türk Lirasına Alacalı Topal Kemal' e sattım. Tekrar satın almaya gittiğimde ise gümüş kemeri o şahısta başkalarına satmış. Elimizdeki tarihi bir mirası kaybetmenin hüznünü hala yaşıyorum....
Whatsapp'ta Paylaş