“İHTİYAR SAVAŞÇI”
3- “Sonun da Allah’tan da yoksun ettiler bizi !...”
Sürgünyerine ulaştıklarında onüç çocuk ölmüştü, yirmisi sağdı. İki haneli bir evi lûtfetmişlerdi. Öksüz çocukları iç odadaki yere serdikleri battaniyelerin üzerine yatırdılar…Melek hanım ile İhtiyar Savaşçı’da kapının dibine uzandılar...
“Ve işte, o geceden sonra, bizim Savaşçı ve Melek hanım için, uzun yıllar sürecek olan, hatta sonu görünmeyen, sürgün hayatı başladı. Zordu bu hayat. Ama yaşamak gerekiyordu. Yaşamaya borçluydular sanki, yükümlüydüler dersin. Arkada bıraktıkları ölülerin ruhları karşısında, dedelerinin elleri altında ve alın teriyle yeşermiş bağların hatırası ve yurt için canlarını feda edenlerin onurları karşısında yaşamaya mecburdular belki de.”(s.58)
Bu hayatı yaşamaya mecburdular.. Hayata küsmediler….Melek hanımla ihtiyar savaşçı evlendiler; vatanlarından kilometrelerce ilerde kurdukları sıcacık yuvalarında dört yiğit evlat büyüttüler. Bizim savaşçının çok sevdiği Alim adını koydular her birine.
“Alim,
Alimcan,
Alimgir,
Alimseyit.”
“Geçen her yıl Sürgünyeri değişti. Kulübeler yıkıldı. Yerlerine badanalı evler kuruldu. Evler önünde bostanlar, hatta kendi yurtlarından (kimin tarafından ve nasıl getirildiğini bilmedikleri) tüm fidelerini diktiler mezarlığın karşı yakasına…güneşli yerlerde elma ve armut ağaçları diktiler… Bostan, çiçek, meyve cümbüşüne dönmüştü Sürgünyeri. Allah’ın varlığına bile inanmaya başlamıştı bizim Savaşçı. Ölenler azalıyor, yıl yılı genç gelinler; hatta otuzbeşinde ve kırkında olan kadınlar, çocuk doğuruyordu.” (s.71)
Aslında hayvan vagonlarında ve Sürgün yerlerinde yok etmeye çalıştıkları Millet uyanmaya başlamıştı….doğum yapması zor olan kadınlar bile ulusu için çocuk doğuruyordu… Çünkü sayılarının artması gerekti…
“Ulusumuzun en büyük ve en şerefli yiğitleri demir yolunun kenarında kalanlar.”(s.73)
diyordu, ölümlerden ölümleri gören Melek hanım, kocası İhtiyar Savaşçı’yı teskin ediyordu zaman zaman
Sadece kendi sürülmemişti.
Binlerce…onbinlerce….Sürgün akşamı yorgun gelmişti köyüne….Bir kaç cephede vatanı için savaşmıştı. Çok yorgundu. Köyü yakılıp yıkılmıştı….Meşe ağacı dibinde sayısını ilk bakışta bilemediği çocukları kanatları arasına alan bir anayı görmüştü ve Bu anayı da yanındaki çocukları da önce kamyonlara sonra vagonlara bindirmişlerdi….
Bu ananın adı Melek Ana idi. Çocuklar için de Umut ana idi….
Yazar dayanamıyordu bu kadar zulme; isyan ediyordu.
Okuyalım isyankâr baş kaldırış satırlarını…
“…Önce Sürgünyeri geldi aklına, ve en karanlık sürgün günlerini hatırladı. Hâlâ sürgünde miydi Melek hanım. Ama niçin? Niçin ve nasıl sürsündü bunca yıl sürgünlük. Payımıza düşen Tanrı cezasıysa bile, niçin ve nasıl sürsündü bunca yıllık ceza?
Başka ne istiyorlardı bizden? Herşeyimiz aldılar elimizden…Elimizden, gönlümüzden, tenimizden, canımızdan. Ne Güneyi kaldı bize yurdumuzun, ne Kuzeyi; ne Batısı, ne Doğusu; ne kıyısı, ne bucağı. Üzümümüzü verdik; ekmeğimizi verdik; incirimizi, kızılcığımızı, gözyaşımızı, alınterimizi, kanımızı verdik…
Gene de yetmedi. Son dirhemine dek aldılar her şeyimizi. Sonun da Allah’tan da yoksun ettiler bizi. Nerdeydi? Nasıl bir dünyaydı Melek hanım? Tanrı’nın haberi yok muydu bu dünyadan?” (s.183-184)
....
Devamı var....
Not:
(*) Metinde koyu renkli olarak yazılan paragraflar, Cengiz Dağcı’nın ”İhtiyar Savaşçı” (Ötüken Yayınları, Şubat 1987) eserinden alınmıştır (Şükrü Bilgili)
Kırımlı Nobele aday gösterilmesi gereken ünlü yazarımız Cengiz Dağcı Beyin,” İhtiyar Savaşçı” romanını hepinizin okumasını tavsiye ederim. Bizleri duygulandıracak daha çok güzel satırlar var. Bu güzel kitabı okumadı iseniz en kısa zamanda okuyunuz......
__________________